Een werkgever en een werknemer dienen zich tijdens ziekte van de werknemer aan een aantal verplichtingen te houden. Dit is al langere tijd het geval en geregeld in de wet Verbetering Poortwachter. Zoals het UWV op haar website heeft laten weten is nieuw dat het per 1 juli 2023 verplicht is ook de visie van de werknemer op re-integratie vast te leggen in (de Bijstelling op) het Plan van Aanpak en in de Eerstejaarsevaluatie. Dit geldt alleen voor het vastleggen van afspraken en wijzigingen betreffende re-integratie vanaf 1 juli 2023. Achterliggende gedachte is dat het toevoegen van de mening van de werknemer diens positie tijdens ziekte zou versterken, omdat het toevoegen van de mening van de werknemer tot meer inzicht leidt hoe de werknemer tegen de reintegratie aankijkt hetgeen tot een grotere betrokkenheid zou leiden.
Lees hieronder verder!
De wet Verbetering Poortwachter legt tijdens de eerste twee jaar van ziekte een aantal verplichtingen aan de werkgever èn de werknemer op.
Uit onderstaand overzicht blijkt welke verplichtingen dit zijn. Wanneer werkgever en werknemer deze niet (volledig) nakomen kan het UWV een loonsanctie opleggen.
Ziekmelding door werknemer; registratie daarvan door werkgever.
Werkgever maakt afspraak voor werknemer met bedrijfsarts, die Probleemanalyse opstelt.
Werkgever en werknemer stellen Plan van Aanpak op waarbij dus zowel de visie van de werknemer als van de werkgever op re-integratie dienen te worden vastgelegd.
Bedrijfsarts stelt bij wijzigingen in medische situatie van werknemer Bijstelling(-en) van Probleemanalyse op.
Werkgever en Werknemer blijven in gesprek en leggen dit vast. Wijzigingen in Plan van Aanpak komen in de Bijstelling(-en) Plan van Aanpak, waarbij dus zowel de visie van de werknemer als van de werkgever op re-integratie dienen te worden vastgelegd.
Werkgever doet 42e-weeksmelding bij UWV.
Werkgever en werknemer stellen Eerstejaarsevaluatie op, waarbij dus zowel de visie van de werknemer als van de werkgever op re-integratie dienen te worden vastgelegd.
Werkgever of werknemer doet aanvraag deskundigenoordeel bij UWV om te checken of voldoende is gedaan aan re-integratie spoor 1 èn spoor 2.
Bedrijfsarts stelt het Actueel Oordeel op. Werkgever vult Eindevaluatie in.
Indiening van de WIA-aanvraag bij UWV met de door het UWV gevraagde bijlagen (documenten en verslaglegging dus goed bewaren).
De regelgeving op het gebied van ziekte en ontslag kan complex zijn en lastig te vertalen naar de praktijk. Hebt u vragen over reintegratie, de verplichtingen van de wet Verbetering Poortwachter, de WIA-aanvraag of een WIA-herbeoordeling? Is sprake van ontslag of een vaststellingsovereenkomst? Overweegt u in bezwaar te gaan bij het UWV?
Mieke Bosma van Rechtsgevoel staat u graag bij met juridisch advies en concrete hulp.
Neem voor informatie gerust contact op of meld uw kwestie aan via het webformulier.
Zodat ook u kunt zeggen: “Dàt geeft mij een goed Rechtsgevoel!”
De wet Verbetering Poortwachter legt tijdens de eerste twee jaar van ziekte een aantal verplichtingen aan de werkgever èn de…
› Hele artikelBij de beoordeling van de WW-aanvraag toetst het UWV de vaststellingsovereenkomst op de volgende punten: dienstverband dient op initiatief van…
› Hele artikelBent u het niet eens met een beslissing van het UWV, de SVB of van uw Gemeente? Dan kunt u…
› Hele artikel