‘Want niet voor alle zaken heb je een advocaat nodig!’

Werkloosheidswet (WW)

Bent u ontslagen en wordt u binnenkort werkloos? U komt dan mogelijk in aanmerking voor een uitkering op grond van de Werkloosheidswet (WW). De WW-uitkering dient tijdig te worden aangevraagd. Het UWV beoordeelt of u in aanmerking komt voor WW en bepaalt de duur en de hoogte daarvan.

Lees hieronder verder!

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, dient onder meer aan de volgende vereisten te worden voldaan:

  • Verzekerd voor werkloosheid: dit is meestal het geval, wanneer iemand een dienstverband bij een werkgever heeft of had
  • In ieder geval 5 arbeidsuren of meer verloren en hierover bestaat geen recht meer op loonbetaling. Wanneer u gemiddeld minder dan 10 uur per week werkzaam was dan is sprake van werkloosheid, wanneer u in ieder geval de helft daarvan hebt verloren en daarover geen loon meer ontvangt
  • Direct beschikbaar voor ander betaald werk en tijdig ingeschreven als werkzoekende
  • In de laatste 39 weken voor de eerste werkloosheidsdag minstens 26 weken gewerkt
  • Niet door uw eigen schuld werkloos geworden

 

Let op! Of de WW-uitkering daadwerkelijk wordt toegekend is mede afhankelijk van de wijze, waarop uw dienstverband wordt beëindigd!

 

  • De eerste 2 maanden bedraagt de WW-uitkering 75% van uw dagloon, daarna 70%. Hoelang de werkloosheidsuitkering duurt, is afhankelijk van uw arbeidsverleden. Op basis van het laatstverdiende salaris, berekent UWV het dagloon, waarop de hoogte van de WW-uitkering wordt gebaseerd.
  • Na afloop van elke maand dient een werkzoekende met een WW-uitkering de inkomsten door te geven aan UWV via het formulier Inkomstenopgave. Ook als er geen inkomsten zijn, is de werkzoekende met een WW-uitkering verplicht dit op deze wijze aan UWV door te geven. UWV berekent, mede op basis van deze informatie, de hoogte van de uitkering en verrekent eventuele inkomsten. UWV betaalt de WW-uitkering pas nadat het formulier is ontvangen!
  • Wanneer sprake is van inkomsten, verrekent UWV dit op basis van de daadwerkelijke verdiensten. De WW-uitkering vult het inkomen aan, wanneer een werkzoekende gaat werken voor een lager inkomen dan zijn of haar WW-maandloon. Wanneer de inkomsten uit werk per maand hoger zijn dan 87,5% van het WW-maandloon, vindt beëindiging van de WW-uitkering plaats.
  • UWV beschouwt alle banen na een half jaar werkloosheidsuitkering als passend. Dat betekent dat werkzoekenden na 6 maanden ook moeten solliciteren op banen met een lager opleiding-, werk- en denkniveau.
  • Sinds 1 januari 2016 wordt de maximale duur van de WW stapje voor stapje teruggebracht (1 maand per kwartaal). Vanaf 1 april 2019 duurt de WW-uitkering nog maximaal 2 jaar. Werknemers bouwen in de eerste 10 jaar van hun loopbaan per gewerkt jaar 1 maand WW op, waarna per gewerkt jaar een halve maand. WW-rechten, die al zijn opgebouwd voor 1 januari 2016, blijven tellen voor 1 maand.

Reacties van cliënten :


“Een krachtig bezwaarschrift geschreven door een professional. anders kan ik niet zeggen!

Rest me nog je te bedanken voor de hulp, ik ben tevreden. Van het UWV heb ik een nabetaling ontvangen in verband met de wijziging van het dagloon!”

“Nogmaals dank voor je hulp. luisterend oor en ondersteuning!”

“Alles is correct afgehandeld. Mocht ik iemand in de toekomst nodig hebben dan neem ik zeker weer contact met je op!”

“Mieke, ik wil je hartelijk bedanken voor alles wat je voor mij betekent hebt. Je hebt me enorm geholpen in dit onderdeel van een voor mij nieuw proces!”

 

Juridisch advies ontslag WW in Ommen Hellendoorn Nijverdal Dedemsvaart Nieuwleusen Dalfsen Heino Raalte Coevorden Hardenberg Den Ham Lemele Balkbrug Hoogeveen Meppel Lemelerveld Marienberg Sibculo Vroomshoop Almelo

 

Bent u het niet eens met de WW-beslissing van UWV? Rechtsgevoel tekent bezwaar voor u aan!

Geef de bezwaarzaak dan tijdig uit handen met het oog op de bezwaartermijn.

Bent u op zoek naar concrete hulp bij de WW-aanvraag, de inschrijving bij UWV of wilt u sollicitatiebegeleiding?

Rechtsgevoel kan ook uw belangen behartigen in een ontslagkwestie. Maak dan een afspraak met Mieke Bosma!