‘Want niet voor alle zaken heb je een advocaat nodig!’

Algemene Ouderdomswet (AOW)

De Algemene Ouderdomswet, beter bekend als de AOW, is aan het veranderen. Sinds 2013 gaat de leeftijd, waarop van deze regeling gebruik kan worden gemaakt, elk jaar geleidelijk omhoog en stijgt vanaf 2016 sneller. Wat betekent dit nu voor u? En wat betekent het voor uw uitkering?

Lees hieronder verder!

  • Wie krijgt AOW? Wanneer u in Nederland woont of werkt, bent u automatisch verzekerd voor de Algemene Ouderdoms Wet. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u AOW-pensioen op. Heeft u buiten Nederland gewoond of gewerkt dan bent u mogelijk niet verzekerd geweest en kan uw AOW-pensioen lager uitvallen.
  • Op welke leeftijd krijgt u AOW? Wanneer u geboren bent voor 1 januari 1948, is uw AOW- leeftijd 65 jaar. Bent u geboren op of na 1 januari 1948? Dan hangt uw AOW-leeftijd af van uw geboortedatum.
  • Wat zijn de gevolgen voor uw uitkering van de verhoging van de AOW-leeftijd? De meeste uitkeringen stoppen, wanneer u de AOW-leeftijd hebt bereikt.
AOW-leeftijd:

Sinds 2013 gaat de leeftijd, waarop van deze regeling gebruik kan worden gemaakt, elk jaar geleidelijk omhoog en stijgt vanaf 2016 sneller, namelijk met stappen van 3 maanden. Vanaf 2018 stijgt de AOW-leeftijd in stappen van 4 maanden. Daarmee komt de AOW-leeftijd in 2018 op 66 jaar en in 2021 op 67 jaar. Vanaf 2022 hangt de AOW-leeftijd af van hoe oud mensen gemiddeld worden. Stijgt de levensverwachting, dan stijgt de AOW-leeftijd automatisch met 3 maanden. Een verhoging van de AOW-leeftijd maakt de overheid uiterlijk 5 jaar van tevoren bekend. Zo is inmiddels bekend dat de AOW-leeftijd in 2022 en 2023 67 jaar en 3 maanden is en in 2024 niet omhoog gaat. Daarmee blijft de AOW-leeftijd in 2022, 2023 en 2024 gelijk. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kunt u uw AOW-leeftijd berekenen.

Overbruggingsregeling:

De overbruggingsregeling probeert te voorkomen dat mensen, die zich niet konden voorbereiden op de AOW-verhoging, een grote inkomensterugval zouden krijgen. Deze regeling biedt mensen, die geen of te weinig (gezamenlijk) inkomen hebben in de periode tussen 65 jaar en de verhoogde AOW-leeftijd, ter overbrugging een uitkering op minimumniveau. Door de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd is de bestaande overbruggingsregeling verlengd en verruimd. Dit betekent dat de huidige regeling, die in 2019 zou aflopen, nu in 2023 eindigt. Bovendien zal de regeling ook worden opengesteld voor mensen, die tussen 1 januari 2013 en 1 juli 2015 met VUT of vroegpensioen zijn gegaan, voor het AOW-gat dat door de versnelde verhoging ontstaat. De bestaande overbruggingsregeling gold alleen voor mensen, die vóór 2013 met vervroegd pensioen waren gegaan.

Reacties van cliënten:


 “Goed te lezen, dat het bezwaar gegrond is verklaard. Wat ben jij goed in je vak, zeg!”

“Een schitterend resultaat, hartelijk bedankt, Mieke. Klasse gedaan!”

“Hartelijk dank voor de uitleg rondom mijn uitkeringsperikelen en jouw inzet om met de uitkeringsinstantie tot een oplossing te komen. Ik ben verbaasd over de niet aflatende energie, die je in mijn zaak hebt gestopt!”

“Bedankt, Mieke, voor je snelle reactie. Ik ben blij dat het nu geregeld is en dat je mij daarbij hebt geholpen. Mijn dank hiervoor!”
 Juridisch advies over AOW bezwaar en SVB in Ommen Hellendoorn Nijverdal Dedemsvaart Nieuwleusen Dalfsen Heino Raalte Coevorden Hardenberg Den Ham Lemele Balkbrug Hoogeveen Meppel Lemelerveld Marienberg Sibculo Vroomshoop Almelo

 

Niet eens met de AOW-beslissing van SVB?

Rechtsgevoel kan uw belangen behartigen en tekent namens u bezwaar aan. 

Geef uw zaak dan tijdig in behandeling bij Mieke Bosma!