‘Want niet voor alle zaken heb je een advocaat nodig!’

Algemene Ouderdomswet (AOW)

De Algemene Ouderdomswet, beter bekend als AOW, is aan het veranderen. Sinds 2013 gaat de leeftijd, waarop van deze regeling gebruik kan worden gemaakt, elk jaar geleidelijk omhoog en stijgt vanaf 2016 sneller. Wat betekent dit nu voor u en voor uw uitkering?

Lees hieronder verder!

  • Wanneer u in Nederland woont of werkt, bent u automatisch verzekerd voor de Algemene Ouderdoms Wet. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u AOW-pensioen op. Heeft u buiten Nederland gewoond of gewerkt dan bent u mogelijk niet verzekerd geweest en kan uw AOW-pensioen lager uitvallen.
  • Wanneer u geboren bent voor 1 januari 1948, is uw AOW- leeftijd 65 jaar. Bent u geboren op of na 1 januari 1948? Dan hangt uw AOW-leeftijd af van uw geboortedatum.
  • De meeste uitkeringen stoppen, wanneer u de AOW-leeftijd hebt bereikt.

In 2022 heeft u recht op een AOW-uitkering als u 66 jaar en 7 maanden bent. In 2023 stijgt die leeftijd met 3 maanden en in 2024 komt de AOW-leeftijd uit op 67 jaar. Daarna kan de AOW-leeftijd blijven stijgen. Dat is omdat Nederlanders gemiddeld ouder worden. De AOW leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend.

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u uw AOW-leeftijd berekenen.

De overbruggingsregeling (OBR) is bedoeld voor mensen, die zich niet konden voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd, en als gevolg daarvan een grote inkomensterugval krijgen. Deze regeling biedt mensen, die geen of te weinig (gezamenlijk) inkomen hebben in de periode tussen 65 jaar en de verhoogde AOW-leeftijd, ter overbrugging een uitkering (OBR) op minimumniveau. Op de website van de SVB kunt u zelf uitrekenen of u in aanmerking komt voor de OBR-uitkering. Uiterlijk 4 maanden voor uw AOW-leeftijd ontvangt u een brief van de SVB over de OBR.

Bent u het niet eens met de beslissing van SVB?  Rechtsgevoel kan uw belangen behartigen en tekent namens u bezwaar aan. Geef uw zaak dan tijdig in behandeling!

Reacties van cliënten:


 “Goed te lezen, dat het bezwaar gegrond is verklaard. Wat ben jij goed in je vak, zeg!”

“Hartelijk dank voor de uitleg rondom mijn uitkeringsperikelen en jouw inzet om met de uitkeringsinstantie tot een oplossing te komen. Ik ben verbaasd over de niet aflatende energie, die je in mijn zaak hebt gestopt!”

“Bedankt, Mieke, voor je snelle reactie. Ik ben blij dat het nu geregeld is en dat je mij daarbij hebt geholpen. Mijn dank hiervoor!”
 Juridisch advies over AOW bezwaar en SVB in Ommen Hellendoorn Nijverdal Dedemsvaart Nieuwleusen Dalfsen Heino Raalte Coevorden Hardenberg Den Ham Lemele Balkbrug Hoogeveen Meppel Lemelerveld Marienberg Sibculo Vroomshoop Almelo