‘Want niet voor alle zaken heb je een advocaat nodig!’

Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)

Sinds 1 januari 2015 dragen gemeenten de verantwoordelijkheid voor het implementeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning, ook wel bekend als de WMO. Voor meer informatie, ga verder met lezen!

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor volwassenen die dagelijkse belemmeringen ondervinden vanwege een handicap of beperking. Dit geldt vaak voor ouderen, mensen met chronische ziekten en degenen met fysieke of verstandelijke beperkingen.

Volwassenen kunnen een beroep doen op de gemeente voor verschillende vormen van ondersteuning binnen de Wmo:

 

  1. Algemene voorzieningen, zoals boodschappendiensten en maaltijdservices.
  2. Maatwerkvoorzieningen, waaronder individuele begeleiding, huishoudelijke hulp, dagbesteding en woningaanpassingen.
  3. Vervoersvoorzieningen, zoals scootmobielen, rolstoelen, autoaanpassingen en regiotaxi’s.

 

Elke gemeente heeft enige beleidsruimte bij de uitvoering van de Wmo, wat betekent dat de geboden zorg per gemeente kan verschillen, afhankelijk van de situatie.

Indien u het niet eens bent met de beslissing over uw aanvraag voor Wmo-ondersteuning, bijvoorbeeld als u van mening bent dat uw situatie onvoldoende is onderzocht, kunt u binnen de gestelde bezwaartermijn bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente.

Heeft u behoefte aan concrete hulp tijdens de bezwaarprocedure, zoals bij het opstellen van een bezwaarschrift? Overweeg dan om uw zaak tijdig voor te leggen aan Rechtsgevoel. Dit kan u helpen in uw bezwaarproces.

Reacties van cliënten:


“Zo hadden we het bezwaarschrift zelf niet onder woorden kunnen brengen. Het was super, bedankt! We zijn erg blij dat de beslissing van de gemeente nu is terug gedraaid en we het oude aantal uren van de Wmo dankzij jou terug hebben gekregen! ”

”We zijn ontzettend tevreden over de hulp die we hebben ontvangen bij het opstellen van ons bezwaarschrift. Dankzij jouw geweldige ondersteuning is de beslissing van de gemeente teruggedraaid, en we hebben met vreugde gemerkt dat we onze oorspronkelijke Wmo-uren weer hebben herkregen! Onze oprechte dank hiervoor.”

Juridisch advies Ommen Hellendoorn Nijverdal Dedemsvaart Nieuwleusen Dalfsen Heino Raalte Coevorden Hardenberg Den Ham Lemele Balkbrug Hoogeveen Meppel Lemelerveld Marienberg Sibculo Vroomshoop Almelo