‘Want niet voor alle zaken heb je een advocaat nodig!’

Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de WMO.

Lees hieronder verder!

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor volwassenen, die in het dagelijks leven door hun handicap of beperking belemmeringen ondervinden. Meestal ouderen, chronisch zieken en mensen met een lichamelijke – of verstandelijke beperking.

Voor ondersteuning vanuit de Wmo kunnen volwassenen dan een beroep op de gemeente doen voor:

  • Algemene voorzieningen, bijvoorbeeld een boodschappendienst en een maaltijdservice;
  • Maatwerkvoorzieningen, zoals individuele begeleiding, huishoudelijke hulp, dagbesteding en aanpassingen in huis;
  • Vervoersvoorzieningen, zoals een scootmobiel, rolstoel, aanpassing van de auto of regiotaxi.

Gemeenten hebben bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning beleidsruimte, waardoor het per gemeente kan verschillen welke zorg in een bepaalde situatie wordt geboden.

Bent u het niet eens met de beslissing op uw Wmo-aanvraag, bijvoorbeeld omdat u van mening bent dat uw situatie onvoldoende is onderzocht? U kunt dan binnen de bezwaartermijn bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente.

Wilt u concrete hulp bij de bezwaarprocedure, bijvoorbeeld bij het opstellen van een bezwaarschrift? Geef uw bezwaarzaak dan tijdig in behandeling bij Rechtsgevoel.

Reacties van cliënten:


“Zo hadden we het bezwaarschrift zelf niet onder woorden kunnen brengen. Het was super, bedankt! We zijn erg blij dat de beslissing van de gemeente nu is terug gedraaid en we het oude aantal uren van de Wmo dankzij jou terug hebben gekregen! ”

”Ik denk dat het goed is om een afspraak te maken. Ik vraag me af of de Wmo-regels in mijn situatie goed zijn toegepast.”

Juridisch advies Ommen Hellendoorn Nijverdal Dedemsvaart Nieuwleusen Dalfsen Heino Raalte Coevorden Hardenberg Den Ham Lemele Balkbrug Hoogeveen Meppel Lemelerveld Marienberg Sibculo Vroomshoop Almelo