‘Want niet voor alle zaken heb je een advocaat nodig!’

VSO of VOK, einde aan je dienstverband?

Toen ik op m’n 25e bij de vakbond in dienst trad als medewerker individuele kwesties bestond het nog niet: de VSO of VOK. Ontslag moest door de werkgever worden aangevraagd bij het Arbeidsbureau of het Kantongerecht. Uit elkaar gaan met wederzijds goedvinden kon alleen met een zogenaamde ‘pro forma’ bij de Kantonrechter anders kwam de WW in gevaar.

Vaststellingsovereenkomst- of beëindigingsovereenkomst

Wat in de loop der jaren is gebleven, is de emotie waarmee een onvrijwillige beëindiging gepaard gaat. Het einde van een dienstverband doet vaak evenveel pijn als het einde van een huwelijk. Ook al voelt de baan van je dromen al tijden niet meer goed, het komt hard aan, wanneer je werkgever een beëindigingsvoorstel doet.

Een groot deel van mijn werkweek ben ik bezig werkgevers en werknemers te adviseren over ontslag. Vaak gaat het om ontslag met wederzijds goedvinden ofwel de vaststellingsovereenkomst. Wanneer een werknemer een beroep op mij doet, is het natuurlijk belangrijk uit te leggen hoe de wet- en regelgeving in elkaar zit. Maar achter de “mag dit allemaal zo maar”-vraag, blijkt vaak een grote behoefte om te praten over wat er gevoeld wordt. Dit komt gek genoeg niet aan de orde tijdens een juridische opleiding.

Ik leerde het in de praktijk: aandacht geven en luisteren naar wat zich vaak al jaren heeft afgespeeld. Je kunt er niet omheen: recht en gevoel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is voor mijzelf in dit werk ook voelbaar: wanneer de emoties zijn uitgesproken, ontstaat er ruimte om te kijken naar ‘een oplossing’. Op dat punt aangekomen, kan ik gaan onderhandelen over een beëindigingsregeling.

Elke keer weer een uitdaging, want geen enkele situatie is hetzelfde. Het is altijd maatwerk. Vaak onder tijdsdruk, geduld hebben en afwachten. Net zolang tot er witte rook uit de schoorsteen komt en er een vaststellingsovereenkomst ligt, waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Want de meeste mensen willen liever niet naar de rechter, maar een oplossing voor hun probleem. Afspraken, die helder en concreet zijn en recht doen aan de situatie. Zodat ze verder kunnen met hun leven, op zoek naar een nieuwe droombaan.

Meer weten over de beëindiging van een dienstverband op basis van een vaststellingsovereenkomst? Neem contact op met  Mieke Bosma: mail: info@rechtsgevoel.nl, bel: 06–81113000 of neem een kijkje op: www.rechtsgevoel.nl.

NIEUW! Rechtsgevoel heeft een tool ontwikkeld zodat u zelf online eenvoudig een vaststellingsovereenkomst kunt maken tegen een vaste lage prijs. Probeer het uit en bespaar kosten: https://www.rechtsgevoel.nl/vaststellingsovereenkomst/

Laatste nieuws

Het Rechtskundig Loket: jouw startpunt voor het kundig oplossen van alle juridische problemen en geschillen

Op de website van het Rechtskundig Loket kun je in 3 stappen zoeken naar een adviseur: In de eerste plaats…

› Hele artikel

Maak in 10 stappen een vaststellingsovereenkomst op maat met de onlinetool van Rechtsgevoel: snel en vaste lage prijs!

Het is in Nederland mogelijk dat werkgever en werknemer in onderling overleg een beëindigingsregeling sluiten zonder een ontslagprocedure te voeren.…

› Hele artikel

Tijdelijke maatregel UWV herbeoordeling WIA

Wat houdt deze nieuwe aanpak concreet in? Het is niet langer noodzakelijk dat de werkgever zelf een herbeoordeling aanvraagt rond…

› Hele artikel