De subsidieregeling betreft werknemers, die aan het begin van de coronapandemie langdurig ziek zijn geworden. Vanwege het tekort aan zorgpersoneel is het behoud van deze werknemers gewenst, maar als gevolg van de druk op de zorg en de coronamaatregelen zijn er beperkingen geweest voor hun re-integratie. De regeling stimuleert werkgevers om een vrijwillige verlengde loondoorbetaling af te spreken met deze werknemers hetgeen de periode voor herstel en re-integratie verlengt. De subsidie is een tegemoetkoming in de kosten van de verlengde loondoorbetaling. Op deze wijze kunnen meer langdurig zieke zorgwerknemers voor het werk in de zorg behouden blijven.
Werkgevers in de sector zorg en welzijn kunnen deze subsidie aanvragen om langdurig zieke zorgwerknemers te behouden voor de zorg. De aanvraag kan bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen) worden ingediend.
De subsidie bedraagt € 1.100 per maand, waarin een verlengde loondoorbetaling heeft plaatsgevonden en wordt betaald in de vorm van een voorschot op de subsidie op basis van de afgesproken duur van de verlenging (minimaal 6, maximaal 12 maanden). De subsidie wordt uiteindelijk vastgesteld op basis van het aantal maanden dat de loondoorbetaling bij ziekte na het 2e ziektejaar is doorbetaald.
Na ontvangst van de subsidie geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat in elk geval moet worden gemeld als de periode van de vrijwillige verlenging van de loondoorbetaling wijzigt. Hiervan is sprake als:
In geval van een ontvangst van meer dan € 25.000 subsidie bestaat naast de meldingsplicht ook een administratieplicht. Dit betekent dat een overzichtelijke, controleerbare administratie moet worden gevoerd, die gedurende 10 jaar moet worden bewaard.
De wet Verbetering Poortwachter legt tijdens de eerste twee jaar van ziekte een aantal verplichtingen aan de werkgever èn de…
› Hele artikelBij de beoordeling van de WW-aanvraag toetst het UWV de vaststellingsovereenkomst op de volgende punten: dienstverband dient op initiatief van…
› Hele artikelBent u het niet eens met een beslissing van het UWV, de SVB of van uw Gemeente? Dan kunt u…
› Hele artikel